HISTORISCHE FOKKER FRIENDSHIP OP SCHIPHOL GLIMT WEER ALS EEN SPIEGEL

SCHIPHOL - De historische Fokker F.27 Friendship die al bijna tien jaar de entree van het Fokker Logistics Park siert glimt weer als een spiegel. Het toestel kreeg onlangs een grondige poetsbeurt, waarbij de hulp werd ingeroepen van specialist THOMS Aviation.

De Fokker Friendship is een eerbetoon aan de voormalige Fokker-fabriek, die in maart 1996 failliet werd verklaard. Het toestel werd in 2011 vliegend naar Schiphol gebracht en door KLM in de oorspronkelijke kleuren gespoten die één van de prototypes in 1955 droeg.

Ex-KLM’er Peter de Jong, die destijds één van de initiatiefnemers was van het project om de Fokker naar Schiphol te halen houdt het toestel sindsdien in goede staat. Zo wast hij het vliegtuig twee keer per jaar.

Om de buitenkant goed schoon te houden deed De Jong een beroep op vliegtuigreinigingsbedrijf THOMS Aviation, dat 200 meter verderop zit. De onderneming stelde het Aero DryWash-systeem beschikbaar, waarmee vliegtuigen worden gereinigd zonder water te verbruiken. De Friendship werd weer stralend schoon opgeleverd, en kreeg bovendien een speciale waslaag om de romp langer schoon te houden en om schoonmaakwerkzaamheden in de toekomst te vereenvoudigen.

Peter de Jong en zijn zoon Milan namen het vliegtuig samen met THOMS Aviation-topman Thomas de Boer onder handen.

 

Artikel van luchtvaartnieuws.nl: 

https://www.luchtvaartnieuws.nl/nieuws/categorie/2/airlines/historische-fokker-friendship-op-schiphol-glimt-weer-als-een-spiegel